Waarom is strooizout kopen verstandig?

Strooizout staat bekend als het middel wat je kan gebruiken om ijs op de weg te voorkomen. Vooral in de wintermaanden is strooizout natuurlijk zeer populair en gaan veel mensen strooizout kopen om hun tuinen, stoepjes en straten zo veel mogelijk ijsvrij te houden. 

Ijs op de weg is gevaarlijk. Voor automobilisten zorgt een gladde, ijzige weg voor veel ongevallen in het verkeer. Voor fietsers betekent dit dat zij vaak af moeten stappen en voetgangers moeten zeer voorzichtig doen wanneer zij de straat oversteken. 

De strooizoutmachines die over de wegen rijden, verspreiden het strooizout over de gehele weg. Het zout bestaat vrijwel altijd uit natriumchloride, wat bekend staat als NaCl. Wanneer strooizout in contact komt met water, verlaagt het zout het vriespunt. Samen met water vorm strooizout pekel. Als water een lager vriespunt heeft, bevriest het minder snel en zorgt het ervoor dat ijs wordt voorkomen.

Natzout

Een speciaal soort strooizout, is natzout. Dit zit in strooimachines die het zout over de wegen verspreiden. In deze machines zit dan van tevoren pekel opgeslagen in een aantal vloeistoftanks die zij bij zich hebben. In de machines zit droog zout wat zich, voordat het naar buiten gegooid wordt, vermengt met het pekel en grote, samengeklonterde zoutkorrels vormt. Deze zoutkorrels met pekel hechten zich snel aan het wegdek en versnellen de verlaging van het vriespunt van het water dat op het wegdek ligt.

Naast deze snelle verlaging van het vriespunt, kun je ook goed preventief strooien met natzout. De samengeklonterde korrels hebben een zwaarder gewicht dan de droge korrels strooizout. Hierdoor blijven ze beter liggen.

Strooizout kopen

Je kunt strooizout kopen bij online webshops of in winkels. Er zijn vele soorten strooizout beschikbaar, waaronder steenzout, vacuümzout en zeezout. Meestal wordt er gestrooid met steenzout, omdat deze soort een laag vochtgehalte heeft en op ieder moment gebruikt kan worden.

Als je van plan bent om strooizout te kopen, doe dit dan bij een betrouwbaar bedrijf. Strooizout moet namelijk voldoen aan een aantal vereisten om daadwerkelijk te mogen dienen als strooizout. Het is niet mogelijk om zomaar met allerlei soorten zout te gaan strooien. Vooral wanneer er ijs op de weg ligt, staat veiligheid voorop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *